De fietsmug: fietsproject jeugdhuis Schietgang in Berchem

INGENIEUS: DE FIETSMUG

De Fietsmug is een bakfiets omgebouwd tot mobiel fietsatelier. Het fietsproject maakt deel uit van pleinwerk van jeugdhuis Schietgang in Berchem.

Best Sneakers | nike alpha menace shark boys skin color names

Link:
https://www.formaat.be/artikel/ingenieus-de-fietsmug

Het fietsatelier is geopend:
op woensdag van 12­-17 uur en donderdag 16­-19 uur.

De Fietsmug ook op jouw evenement?
Mail naar dieter.bolsens@formaat.be.

DE FIETSMUG

Sinds vijf jaar is er ‘de Fietsmug’, een bakfiets omgebouwd tot mobiel fietsatelier. Het fietsproject maakt deel uit van pleinwerk van jeugdhuis Schietgang in Hoboken. Naast de Fietsmug die op verplaatsing gaat, is er ook het fietsatelier in Hoboken. Het concept is simpel: jongeren die aan fietsen sleutelen, in het atelier of op verplaatsing.

“Toch wel uniek, vind ik. Ook in Denemarken denken ze er zo over, het ‘fietsvriendelijkste’ land van de wereld.” aldus Dieter Bolsens, dé man achter de Fietsmug.
“Tijdens mijn job als pleinwerker zag ik gastjes rondrijden op het plein met slechte fietsen. Ik bracht sleutels en schroevendraaiers mee van thuis, en zo groeide het dat ze hun fiets lieten maken terwijl we pleinanimatie deden. Al snel kwamen steeds meer jongeren vragen om hun fiets te repareren. Het begon klein, met twee mannekes en wat gereedschap onder een afdakje wat fietsen uiteenhalen.”

FIETSATELIER

De Fietsmug kan je spotten op pleintjes, bij de bibliotheek, aan het zwembad, op evenementen zoals de Ronde van Vlaanderen … Elke plek waar veel fietsers passeren, is geschikt. Het fietsatelier is geopend op woensdag- en donderdagmiddag. Dan komt er gemiddeld een 7-tal  jongeren om fietsen van klanten te herstellen. De vaste vrijwilligerspool bestaat uit 20 jongeren uit de wijk Kiel of Hoboken.