'Busje komt zo' in de Vlaamse Ardennen

'Busje komt zo' in de Vlaamse Ardennen

Busje komt zo: vervoersoplossingen voor de Vlaamse Ardennen

best shoes | Nike React Element 87


Heb je zelf een idee voor een andere proefregio? 

Contacteer:

Rebecca De Backer
rebecca.debacker@treintrambus.be

 

Website:

'Busje komt zo'

Door centralisaties en fusies trekken heel wat diensten en handelaars weg uit de dorpen op het platteland. Bewoners moeten zich verder verplaatsen, maar zij hebben niet altijd een eigen wagen ter beschikking of zijn hiervoor afhankelijk van vrienden of familie. Ze dreigen in vervoersarmoede terecht te komen. Met de ontwikkeling van basismobiliteit naar basisbereikbaarheid zullen de gemeenten in de nabije toekomst zelf moeten instaan voor het lokaal vervoer. Zij hebben hierin echter geen ervaring.
Met 'Busje komt zo, vervoersoplossingen voor de Vlaamse Ardennen' helpen we deze gemeenten en steden om zich hierop voor te bereiden.

Informatie en educatie 

In 2017 onderzochten we de bestaande situatie voor de ganse regio en gingen we op zoek naar inspirerende voorbeelden rondom ons. Hieruit is de inspiratiegids voor gemeentebesturen ontstaan, die misschien ook jou kan inspireren. Neem gerust een kijkje (beschikbaar half september 2018).
In Oudenaarde, Zingem en Kruishoutem kreeg elke bewoner de laagdrempelige folder met mobiliteitstips in de bus. 

Help je buur op weg 

Voor wie het allemaal wat moeizamer gaat en naast informatie ook persoonlijke begeleiding nodig heeft, hebben wij Help jij je buur op weg opgestart. Vrijwillige reisbegeleiders informeren kwetsbare personen persoonlijk en op maat over zijn / haar vervoersmogelijkheden en proberen dit samen met hen uit.

Pilootregio's en hun resultaten

Met alle verzamelde informatie en ervaringen gaan we vanaf 2018 tot half 2019 daadwerkelijk aan de slag rond lokale bereikbaarheid. In workshops met en door de bewoners van een aantal testregio's werken we samen met experten en beleidsverantwoordelijken aan kleinschalige testopstellingen. Elke regio heeft haar eigen thema waarrond gewerkt wordt.