Van gehucht naar centrum met de Centrum Express

De gemeente Mol heeft buslijnen op maat uitgewerkt in samenwerking met De Lijn.

Nike shoes | Nike Dunk Low Coast UNCL - Grailify

Waar

Mol

 

Prijs

Tienrittenkaart: € 10

 

Contact

Tel.: 014/33 08 22
verkeersdienst@gemeentemol.be

 

Website

De lijn/Centrum Express in Mol 

Buslijnen 1 en 2 Centrum Express Mol

Centrum Express

In Mol werd de Centrum Express in het leven geroepen. Deze bus verbindt de gehuchten met het centrum van Mol. Deze verbinding wordt verzorgd door voormalige belbusdiensten om te vormen tot twee nieuwe vaste lijnen met een nieuwe naam. Naast de uitbreiding van het aanbod, werd er ook gewerkt aan de bekendheid van de Centrum Express via affiches, flyers en opvallende buspalen naast de haltes.

De Centrum Express is een antwoord op de nood die ontstond na de afschaffing in 2015 van heel wat belbussen in de provincie Antwerpen. Ook de belbus van Mol was daarbij. De maatregel was een gevolg van besparingen bij De Lijn.

"Door de afschaffing geraakten inwoners van kleine gehuchten nog moeilijk in het centrum van Mol", aldus schepen van Mobiliteit Paul Vanhoof. "Vooral minder mobiele senioren vroegen een alternatief. Daarom besliste De Lijn in overleg met de gemeente om de vroegere belbusjes om te vormen tot twee vaste lijnen."

Naar het station

De bussen van Lijn 1 en Lijn 2 rijden eenmaal per uur tussen het centrum van Mol en enkele gehuchten. Omdat de vroegere belbussen veel gebruikt werden om naar het station te rijden, werd het uurrooster van de nieuwe lijnen afgestemd op de vertrekuren van de treinen. De Mollenaars zijn alvast enthousiast. Paul Vanhoof: ‘We krijgen veel positieve reacties. In oktober hadden we al driemaal meer reizigers dan de maanden voordien. Dankzij een promotiecampagne is dat aantal sindsdien nog gestegen.’

Derdebetalersysteem

De gemeente Mol stimuleert het openbaarvervoergebruik trouwens nog meer. Zo komt Mol tussen in de aankoop van een tienrittenkaart waardoor deze voor inwoners slechts 10 euro kost. Deze kaart kan dan gebruikt worden op het grondgebied van de gemeente Mol. Daarnaast draagt de Kempense gemeente voor haar inwoners ook bij in de aankoop van een Omnipas, door voor 25% tussen te komen. Beide derdebetalersystemen zijn uiteraard ook van toepassing op de Centrum Express.

Goede cijfers

Na zes maanden heeft De Lijn de Centrum Express voor het eerst geëvalueerd. De twee nieuwe vaste lijnen vervoeren dagelijks gemiddeld 314 reizigers. Dat is 3,5 keer meer dan het aantal reizigers dat vroeger de belbussen gebruikte: een onverhoopt succes. Ook voor de komende maanden ziet het ernaar uit dat het aantal reizigers op de vaste buslijnen nog zal stijgen.