Eenvoudig op weg met het openbaar vervoer

Een heel voor de hand liggende manier om ergens te geraken is met het klassieke openbaar vervoer: trein, tram en bus. Om je route gemakkelijk te plannen zijn er heel wat hulpmiddelen voorhanden die hier kort worden samengevat.

Best Nike Sneakers | adidas chunky sneakers white gold women jeans size

Waar

Heel Vlaanderen

Prijs

Tienrittenkaart De Lijn:
€ 15 voor 10 ritten
€ 1,50 per rit

Rail Pass NMBS:
€ 77 voor 10 ritten,
€ 7,7 per rit

Go Pass:
€ 6,20 per rit voor jongeren tot 26 jaar

Kijk zeker naar aangepaste tarieven voor bepaalde bestemmingen.

Contact

De Lijn
070/220 200 (0,30 €/min.).
In de lijnwinkels
Via het contactformulier

NMBS
02/528 28 28
Via het contactformulier

Website

De Lijn
NMBS
Google maps

De trein, tram en bus maken een groot deel van Vlaanderen vlot bereikbaar. Naast de papieren en digitale dienstregelingen, zijn er ook een aantal handige online tools voor handen die je op weg helpen.

Hoe werkt het?

De routeplanner De Lijn geeft je al de nodige reisinformatie nadat je je vertrek- en bestemmingsadres, -halte of -station en reismoment hebt ingegeven. Indien de afstand te groot is voor de bus, krijg je ook informatie over welke treinen je kan nemen. Je kan er ook voor kiezen enkel gebruik te maken van een bepaald vervoersmiddel door het gewenste vervoersmiddel in te voeren bij je zoekopdracht.

De routeplanner NMBS berekent aan de hand van dezelfde basisinformatie (vertrek, eindbestemming en tijdstip) de best mogelijke route, inclusief mogelijke busverbindingen. Extra handig aan deze tool is de real-time informatie: als treinen vertragingen hebben opgelopen kan je dit hier ook meteen zien.

Ook google maps heeft een ingebouwde functie die je laat weten hoe je jouw traject vlot met het openbaar vervoer kan afleggen. Naast je adres van vertrek en aankomst kan je hier ook kiezen voor een bepaald voertuig. Als je het trein icoontje aanklikt, wordt je route berekend via het openbaar vervoer. Bovendien kan je op de google-kaart zelf blauwe bus-icoontjes vinden die een bushalte aanduiden. Als je hier op klikt, wordt weergegeven welke bussen hier passeren en wanneer ze rijden.

Wat moet je nog weten?

Koop je biljet op voorhand. Bij de NMBS kan dit online, via de ticketautomaten aanwezig in alle stations en de bemande loketten aanwezig in de grotere stations. Wie zijn ticket op de trein koopt moet meteen een boordtoeslag van € 7 ophoesten. Vervoersbewijzen voor De Lijn kan je verkrijgen via de website, de ticketautomaten, lokale voorverkooppunten en De Lijn winkels. Wie geen tijd meer heeft om een ticket te kopen, kan ook via sms betalen.

De prijs is afhankelijk van waar je heen wil. In veel gevallen kom je er echter het goedkoopst vanaf met een tienbeurtenkaart. Met een tienrittenkaart van De Lijn betaal je € 1,50 per rit. Met een Rail Pass van NMBS betaal je € 7,7 per rit. Voor -26 jarigen biedt de NMBS bovendien een Go Pass aan, een tienbeurtenpas waarbij men € 6,20 betaalt per rit.

Verder loont het zeker de moeite om na te gaan of je recht hebt op één van de speciale tarieven. Zo heeft de NMBS kortingen voor senioren, grote gezinnen, kinderen, jongeren, studenten, pendelaars en groepen. Er gelden ook speciale tarieven voor een rit in het gezelschap van een huisdier of fiets, een rit naar de luchthaven, een rit in combinatie met toegang tot bepaalde bezienswaardigheden en ritten in het weekend. Ook De Lijn biedt vervoersbewijzen aan voor groepen, dagpassen en tickets in combinatie met een toeristische uitstap. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan je ook recht hebben op kortingen en voordeeltarieven.