Zorgnetwerken

Zorgnetwerken worden opgebouwd om behoeften die binnen het bestaande hulp- en zorgverleningsaanbod onvervuld blijven, in te lossen. Deze problemen situeren zich op verschillende vlakken: vereenzaming, sociaal isolement, vervoersproblematiek, verborgen armoede, seniorenzorg, opvoedingsondersteuning...  Elk zorgnetwerk is uniek en speelt in op specifieke, lokale noden.  

best Running shoes | Air Jordan

Waar 

Bestaande zorgnetwerken situeren zich in: 

Anzegem 
Kersbeek-Miskom 
Middelkerke 
Kortrijk 
Hoegaarden 
Torhout 
Deerlijk 
Vleteren 
Poperinge 
Alveringem 
Lo-Reninge 
Heuvelland 
Emelgem 
Heusden-Zolder 
Kuurne 
Ledegem 
Pittem 
Ieper 
Mechelen 
Tielt  
Zwevezele 
Ingelmunster 
Lendelede 
Veurne 
Wervik 
Zingem 
Zonnebeke 
Avelgem 
Gooik 
Nazareth 
Putte 
Londerzeel 
Zottegem 
Zwalm 

Prijs 

Afhankelijk van zorgnetwerk en taak.
Vaak aangepaste tarieven per gebruiker. 

Contact 

Samenlevingsopbuw West-Vlaanderen 
Torhoutsesteenweg 100 A 
Brugge - Sint-Andries 
050 39 37 71  
nancy.van.landegem@samenlevingsopbouw.be  

Websites 

Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen

Zorgnetwerken

Documenten 

 

Wat

Zorgnetwerken proberen diverse problemen bij maatschappelijk kwetsbare groepen te verhelpen. Deze problemen lopen uiteen van vereenzaming en vervoersproblematiek over verborgen armoede tot seniorenzorg en opvoedingsondersteuning. Zorgnetwerken opereren telkens vanuit de analyse van lokale, specifieke behoeften waarvoor bestaande dienstverlening geen soelaas biedt. Elk zorgnetwerk heeft dus een eigen doelstelling en aanpak.  

Deze netwerken worden vooral uitgerold in plattelandscontext en zijn een samenwerking tussen vrijwilligers, lokale actoren/diensten en een professionele netwerkco├Ârdinator. Deze laatste ziet toe op de goede werking van het zorgnetwerk en brengt de verschillende partijen in contact met elkaar.  

Waarom

Diensten die binnen het zorgnetwerk worden verleend, zijn ondermeer: vervoer, boodschappen, huishoudelijke klusjes, huiswerkbegeleiding en ontmoetingsactiviteiten. De vrijwilligers houden hun ogen en oren open tijdens het contact met de doelgroep en gaan pro-actief op zoek naar oplossingen voor (verborgen) noden. Waar mogelijk worden mensen met bepaalde noden waar wel een antwoord op bestaat, doorverwezen naar de gepaste dienst.  

Zin om te starten

Bestaat er in uw gemeente nog geen zorgnetwerk? Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen publiceerde reeds een draaiboek om zelf een zorgnetwerk uit te rollen.