Vervoerswegwijzer op maat van je gemeente

In een plattelandsgemeente als Heist-op-den-Berg zijn veel mensen aangewezen op (openbaar) vervoer. Maar die keuze is niet voor ieder van ons vanzelfsprekend. Er is een aanbod, maar niet iedereen kent het of vindt er zijn weg vlot in…Vzw Den Draai, een vereniging waar armen het woord nemen, richtte vanuit haar groepswerking rond mobiliteit de Vervoerswegwijzer en het Vervoerspunt op. De vervoerswegwijzer zoekt mee naar vervoersmogelijkheden (De Lijn, NMBS, Belbus, MinderMobieleCentrale, …) die aansluiten op ieders specifieke vraag. 

Running sport media | Women's Designer Sneakers - Luxury Shopping

Website

Vervoerspunt vzw Den Draai

Contact

Tel: 0479 67 69 31 op werkdagen tussen 10 en 14 u (buiten deze uren kan je een berichtje inspreken)
Op afspraak: elke eerste maandag van de maand, tussen 11 en 12 u is het vervoerspunt in de bibliotheek aanwezig (Berkenstraat 3, 2220 Heist-op-den-Berg)

 

Vzw Den Draai en Mobiliteit

Het KansArmoedePlatform Heist-op-den-Berg (kortweg KAP-Heist) stelde de nood vast aan een instrument, de diensten-weg-wijzer, uit te werken: een soort sociale kaart die allerlei diensten en aanbod bundelt met accent op de Heistse regio. Naast de thema's wonen en werk kregen vervoer en mobiliteit daar ook een plaats in.

Het thema mobiliteit is in deze uitgestrekte gemeente al lang een knelpunt.  Inwoners van Heist-op-den-Berg speelden daarom niet onverwacht een hoofdrol in de campagne van Ikgeraakerniet. Met hun verhalen legden ze de mobiliteitsproblemen bloot die mensen ondervinden wanneer ze geen auto hebben. In het campagnefilmpje getuigden enkele mensen uit Heist-op-den-Berg over de moeilijkheden die ze dagelijks ondervinden om op hun bestemming te geraken. De belemmeringen zijn erg divers. Het gaat van heel lang onderweg zijn, tot moeilijk aan reisinformatie geraken, of met de fiets door gevaarlijke verkeerssituaties moeten. Het zijn dingen die heel wat Vlamingen ongetwijfeld herkennen.

Vzw Den Draai richtte daarom vanuit haar groepswerking rond mobiliteitde Vervoerswegwijzer op.

Wat mag je verwachten van de Vervoerswegwijzer?

  • Geraak ik waar ik moet geraken?
  • Wie kan mij helpen om uit te dokteren welke bus ik moet nemen?
  • Wat als ik de uren van de bus niet begrijp? Als ik bepaalde informatie niet begrijp?
  • Hoe kan ik de belbus reserveren?
  • Welk tarief/abonnement neem ik het beste?
  • Wie kan gebruik maken van de mindermobielencentrale?

De Vervoerswegwijzer wil ook de vervoersnoden binnen Heist-op-den-Berg in kaart brengen. Je mag er eventuele moeilijkheden in het gebruik van (openbaar) vervoer signaleren.

Daarnaast is er een aanbod voor diensten, organisaties en verenigingen rond mobiliteit: Den Draai voorziet een duidelijke, informatieve sessie over de mogelijkheden binnen de eigen gemeente.