Herstel je fiets bij een buurtfietsatelier

Hulp nodig bij het herstellen of onderhouden van je fiets? Het buurtfietsatelier steekt graag een handje toe. In dit atelier leren vrijwilligers of specifiek opgeleide handige Harry’s je hoe je je fiets kan herstellen of een onderhoudsbeurt kan geven. 

latest jordans | Custom Air Force 1 - Design Your Own Sneaker , Fitforhealth

Waar

Leuven, Deurne, Gent, Brussel…

Prijs

Prijs is afhankelijk van de herstelling en de onderdelen die hiervoor nodig zijn. Kleine herstellingen zijn meestal gratis. Materialen moet je soms zelf voorzien. 

Contact

In Leuven: stan@lampeke.be 

In Deurne: joke.verlaet@samenlevingsopbouw.be

Gent: info@fietskeuken.org 

 

Leren fietsen is één ding, blijven fietsen is nog iets anders. Om te blijven fietsen heb je een goeie fiets nodig en moet je die ook kunnen onderhouden.  Voor veel mensen is een bezoekje aan de fietsenmaker een kostelijke aangelegenheid. Je fiets laten herstellen is meestal een onvoorziene en niet prioritaire uitgave. Daardoor blijft de fiets al te vaak staan, ook al gaat het om kleine mankementjes, zoals een platte band, een kapotte remkabel of een licht dat niet meer werkt. 

Wijk- en buurtcentra of andere lokale organisaties organiseren vaak herstelateliers, waar je gratis of tegen een heel lage prijs je fiets kan laten herstellen of waar je hulp krijgt om je fiets te maken. 

Extra troef is de sociale dimensie. In een fietsatelier moeten mensen zelf aan de slag. Terwijl ze met hun fiets bezig zijn, leggen ze nieuwe sociale contacten. 

Buurtfietsenatelier (Dinamo) in Deurne

Het Buurtfietsenatelier is een sociaal herstelatelier. De basisregel is: jij werkt zelf aan je fiets en de vrijwilligers bieden hulp. Het atelier verkoopt geen materiaal, je moet zelf voor de stukken zorgen. 

Fietskeuken in Gent

In Gent kan je terecht in Fietskeuken Brugse Poort om je fiets te herstellen en ondertussen een hapje te eten.  

Fietsatelier in Leuven

Fabota's fietslab van de kinderwerking van Buurtwerk ‘t Lampeke is een vrijwilligerswerking die elke week fietsen herstelt en onderhoudt.  Op elke maandag tussen 13 en 16u en 3de dinsdag van de maand tussen 19-21 u kan je er terecht voor kleine herstellingen aan je fiets. 

ProVélo Brussel

ProVélo stelt zich de komende jaren tot doel om (potentiële) fietsers te ondersteunen, mensen (opnieuw) te leren fietsen, een positief beeld van de fiets te verspreiden en het beleid te ondersteunen. 
Een lekke band? Een defecte rem, versnellingsapparaat of dynamo? Onze technische ploeg helpt je verder voor kleine herstellingen in ons atelier.

Voor wie? 

Alle fietsers, actieve of occasionele