Fietsenverhuur

Sociale fietsuitleendienst voor groot en klein

Het fietsgebruik bij kansengroepen is lager dan het Vlaamse gemiddelde. Eén reden daarvoor is dat niet iedereen kan fietsen. Maar ook mensen die wel kunnen fietsen, fietsen niet altijd. Vaak omdat ze geen eigen fiets hebben. Een fietsuitleendienst, eventueel aangevuld met fietsleasing, kan dan een oplossing bieden. 

 

 

Op Wielekes

Bekijk locaties op kaart

Contact

Liesbet Veulemans 0470 10 60 58 of liesbet.veulemans@vormingplus.be

Fietsverhuur Leuven

Contact

Buurthuis 't Lampeke
Frouke Wouters 0488 372580 of frouke@lampeke.be 

Leren fietsen is één ding, maar blijven fietsen is nog iets anders. 

Niet iedereen kan een fiets kopen of heeft thuis plaats om een fiets te stallen. Als je geen fiets ter beschikking hebt, blijf je niet fietsen. Daarom zetten verschillende lokale initiatieven in op uitlenen of verhuren van fietsen. Bezoekers van buurt- en wijkcentra kunnen voor een kleine bijdrage een fiets huren. 

Op Wielekes

Op Wielekes is een deelsysteem voor kinderfietsen van Netwerk Bewust Verbruiken. Wordt de fiets te klein voor jouw kind, dan breng je hem terug en krijg je een groter model mee. Je vindt een Op Wielekes depot in Gent en Merelbeke, maar overal in Vlaanderen schieten kinderfietsdeelsystemen als paddestoelen uit de grond. Bekijk alle locaties op kaart.

Fietsdeelsystemen maken kwalitatieve kinderfietsen toegankelijk door middel van een deelsysteem. Na het tekenen van een contract, neem je de fiets mee naar huis. Wordt de fiets te klein voor jouw kind, dan breng je hem terug en krijg je een groter model mee. Bij elke wissel wordt de oude fiets in goede staat hersteld zodat die opnieuw kan worden uitgeleend.

Ledeberg startte als eerste met een uitleendienst voor kinderfietsen, en in Deurne is zulke uitleendienst voor kinderfietsen georganiseerd vanuit het Huis van het Kind. Het lidgeld bedraagt € 12-24 lidgeld. Bewoners kunnen er kinderfietsen uitlenen en na verloop van tijd terug inruilen voor een grotere kinderfiets. Die kinderfietsen worden ontleend op basis van een contract voor minstens één jaar. Daarna betalen ze opnieuw lidgeld. Eventueel kunnen ze de fiets later omruilen voor een groter model. Er wordt een waarborg van € 25 tot 50 gevraagd om te voorkomen dat de fietsen niet worden teruggebracht. Met de waarborg worden niet teruggebrachte fietsen vervangen.  

Vanwaar komen al die fietsen? 
Mensen brengen hun ongebruikte kinderfietsen binnen. Sinds de eerste oproepen voor het inzamelen van fietsen zijn er meer dan 60 fietsen binnengebracht. Dat aantal wordt geregeld nog aangevuld via donaties, ruilacties en aankopen op tweedehandssites. Het onderhoud gebeurt door vrijwilligers, docenten en cursisten van de opleiding fietsmecanicien van AB Syntra (in Deurne). 

Fietsverhuur in Leuven

In Leuven is Buurtwerk ’t Lampeke initiatiefnemer van een fietsverhuurdienst. Zij verhuren zowel damesfietsen als een fietskar, een fietsstoeltje en een boodschappenkar. 
Je kan er je gehuurde fiets ook aankopen via een huurkoopsysteem. De opstap naar een eigen degelijke fiets blijkt erg groot voor bepaalde groepen: het noodzakelijke budget ontbreekt, er rijzen vragen rond prijs/kwaliteit als je een fiets aankoopt, er is geen financiële ruimte om voor een fiets te kunnen sparen. Door de mogelijkheid van huurkoop na de huurperiode aan te bieden, geef je mensen een soort testperiode van verschillende maanden. Men probeert de fiets uit, past zijn verplaatsingsgedrag aan en beslist pas daarna om over te gaan tot het verder leasen en effectief aankopen van de fiets. De reeds betaalde huur wordt afgetrokken van de aankoopprijs. Dit concept kan een formule zijn om mensen met een beperkt budget een fiets te laten kopen op een voor hen haalbare manier. 

Voor wie 

Iedereen in buurt die zelf geen fiets heeft en een fiets wil gebruiken om te oefenen, uit te proberen, naar het werk te gaan of voor vrijetijdsverplaatsingen. 

Aandachtspunten fietsverhuur

  • Kleinschalig werken maakt het haalbaar: je volgt het fietsgedrag en de tevredenheid van de klant nauw op. Je kan hulp bieden bij fietsherstel. Je kan de leaseprijs aanpassen aan de klant: sommige klanten kunnen het afgesproken bedrag per maand soms tijdelijk niet volhouden. Door een nauw contact kan je dit opvangen en vermijd je dat mensen voortijdig afhaken. 
  • Als initiatiefnemer doe je aan voorfinanciering door de fietsen aan te kopen. Het terugverdieneffect is er al na een jaar. 
  • Fietsverhuur combineer je best met fietsherstel: dat maakt de drempel een stuk lager. 
  • De huurprijs wordt op voorhand besproken met de doelgroep zodat de huur voor iedereen haalbaar werd.