Fiets samen!

Fietsvriendinnen en Fietsduo's zijn twee initiatieven van Mobiel 21 die mensen de kans geven om fietservaring op te doen. Fietsen is immers een gemakkelijke en goedkope manier om je te verplaatsen.
De meeste mensen hebben leren fietsen in hun kindertijd. Toch zijn er nog steeds volwassenen die niet of moeilijk kunnen fietsen. Het betreft vooral allochtonen en nieuwkomers, maar soms ook senioren. 

 

Running sport media | Nike - Sportswear - Nike Tracksuits, Jackets & Trainers

Waar

Fietsvriendinnen gingen al de weg op in Leuven, Antwerpen-Deurne, Aalst, Asse-Zellik, Genk en Lokeren. 

Prijs

Gratis voor de deelnemers.

Beperkte werkingskosten voor omkadering.

 Eventuele vergoeding voor de vrijwilliger begeleiders.

Contact

Voor Leuven: 

Ine Bosmans
fietsschoolleuven@mobiel21.be
016/31 77 01 

 

Voor Antwerpen-Deurne: 

Joke Verlaet
joke.verlaet@samenlevingsopbouw.be
03/326 22 14 

 

Voor Genk: 

Bieke Vancraeynest, Dienst Diversiteit en Educatie stad Genk
Bieke.Vancraeynest@genk.be
089/65 42 44     

Website Mobiel 21

Project Fietsvriendinnen 

 

Wat en hoe

Een ervaren fietser spreekt af met een beginnende fietser om samen leuke fietstochten te maken. Zo krijgt de beginnende fietser geleidelijk aan meer zelfvertrouwen om te fietsen in het verkeer en beleven ze samen gezellige momenten. Het lokale projectteam zorgt voor een gepaste omkadering zoals een kennismakingsmoment, een opfrissingscursus over de wegcode, een slotevenement met een fietstocht of picknick, ...

In Leuven zijn de Leuvense Integratiedienst en Mobiel 21 al enkele jaren actief met  het project Fietsvriendinnen: een Vlaamse vrouw die het gewoon is om te fietsen en een allochtone vrouw die net heeft leren fietsen, vormen een duo. Ze spreken met elkaar af om samen te gaan fietsen. De vrouwen leren elkaar beter kennen, de inburgeraar doet fietservaring op, oefent Nederlands, ontdekt haar woonomgeving ,… Het initiatief past zo perfect binnen het project Samen Inburgeren. 

Voor wie 

Voor duo’s van een beginnende en een ervaren fietser, ongeacht leeftijd, origine of kennis van het Nederlands. Fietsvriendinnen en duo's kunnen duo’s zijn van een autochtone en een allochtone bewoner, van twee gepensioneerden, ….

Zin om te starten

Mobiel 21 maakte een draaiboek op voor iedereen die met Fietsvriendinnen of Fietsduo’s wil starten. Een lokale organisatie, de integratiedienst van een gemeente of stad, ... Met vele partners kan Fietsvriendinnen uitgroeien tot een duurzaam en verrijkend project.  Wat van belang is bij de opstart:

  • De omkadering van de vrijwilligers:  in Leuven zorgt een lokaal projectteam voor de gepaste omkadering voor de vrijwilligers zoals een kennismakingsmoment, een opfrissing van de wegcode en ondersteuning bij vragen.
  • Ruimte voor ontmoeting met verschillende duo’s: een gezamenlijke fietsuitstap, slotevenement met een fietstocht en picknick, een facebookpagina met leuke foto’s, ...
  • Fietsvaardigheid: beide partijen van de duo’s moeten voldoende kunnen fietsen om samen op pad te gaan