Fietsacademie Vlaanderen

Wenst u een lokaal fietseducatie-initiatief op te starten? Bent u op zoek naar de meest geschikte partners? Zoekt u lesgevers? Wenst u een train-the trainer te organiseren waar deelnemers heel praktisch worden opgeleid om anderen te leren fietsen? Fietsacademie Vlaanderen helpt je in het zadel.

 

 

 

 

Website

Fietsacademie.Vlaanderen

Contact

Mobiel 21
fietsacademie@mobiel21.be
016 31 77 01

Folder Fietsacademie.Vlaanderen

 

Fietsacademie.Vlaanderen is een initiatief van Mobiel 21 vzw, beweging voor duurzame mobiliteit. Ons team combineert de nodige educatieve én verkeerskundige kennis. We hebben jarenlange ervaring met het opstarten en begeleiden van kleine en grote fietseducatie initiatieven. We geven onder meer workshops, fietslessen, training voor fietsdocenten en helpen bij opstarten van uw eigen fietsschool of fietsduo initiatief. 

Infosessies en workshops​

We bieden infosessies en workshops aan voor verschillende doelgroepen (vb. senioren, nieuwkomers, anderstaligen, organisaties en bedrijven) rond

  • vaardig en veilig fietsen
  • vaardig en veilig e-fietsen
  • fietsen in groep
  • fietsen stimuleren
  • op pad met kids en fiets (voor ouders)
  • wegcode voor beginnende fietsers
  • opfrissing van de wegcode voor fietsers
  • ...

Fietslessen/-school (opstarten)​​

... voor volwassenen

Van op een veilige plek tot echt op de straat. Het doel is immers dat iedereen zich aan het einde van het traject zelfstandig met de fiets kan verplaatsen: naar de winkel, het werk of de school. Het lessenaanbod bestaat uit meerdere modules waarbij fietservaring gradueel opbouwt. 

… voor fietsdocenten
Zelf kunnen of leren fietsen is iets anders dan anderen leren fietsen. Dankzij onze workshops voor fietsdocenten kunnen zowel vrijwilligers als professionelen lokaal verder aan de slag om mensen beter te leren fietsen. 

Lokale fietseducatie verankeren


Wie systematisch fietslessen voor volwassenen wil aanbieden, kan een Fietsschool opstarten. Wij helpen bij de opstart, het proces, de eventuele opleiding van fietsdocenten of vrijwilligers en het uitzetten van natrajecten. 
Fietsvriendinnen geeft (allochtone) vrouwen de kans om fietservaring op te doen. Fietsduo's doen dat per twee. Een ervaren fietser spreekt af met een beginnende fietser om samen leuke fietstochten te maken én ervaringen te delen. Met Fietsen zonder Leeftijd geven we het plezier van een stukje fietsen aan mensen die niet (meer) zo mobiel zijn.  Met de riksja geraken ze weer wat verder en wordt hun leefwereld net dat tikkeltje groter.